-
Expeditie Regio Zwolle

Hoe maken we de regio aantrekkelijker voor jongeren om er te (blijven) werken en wonen?

De regio Zwolle is leefbaar en economisch sterk. Om dit zo te houden, moet het aantrekkelijk zijn om er in te wonen en in te werken, vooral voor jongeren. Zij zijn namelijk de toekomst van de regio! Daarom wil Expeditie Regio Zwolle het gebied nog aantrekkelijker maken voor jongeren. Daarom zijn we tijdens het Toekomstmakers Event op 13 mei 2019 in gesprek gegaan met hen en hebben middels een (online) enquête extra input opgehaald. Wat vinden jongeren belangrijk? En wat hebben ze daarbij nodig?

Expeditie Regio Zwolle

Het gaat goed met de regio Zwolle. Er is sprake van economische groei, de arbeidsmarkt trekt aan en de export groeit. Toch is er iets geks aan de hand. Steeds meer jongeren kiezen voor andere steden om te studeren en te wonen. Daarnaast zijn er grote uitdagingen op het gebied van omscholing, innovatie en een sterke culturele leefomgeving. Dat bleek uit onderzoek van de Regio Zwolle Monitor. We staan voor een aantal lastige vragen. Hoe zorgen we ervoor dat onze regio interessant blijft voor jongeren die hier opgroeien? En hoe zorgen we ervoor dat ze zich kunnen blijven ontwikkelen, terwijl ze hier blijven? Hoe blijft de regio een thuis voor zijn inwoners? 

Om deze vragen te beantwoorden riep Rabobank IJsseldelta de Expeditie Regio Zwolle in het leven. Dit is een platform bedoeld om samen een economisch sterke en sociaal krachtige regio te maken, en volledig met elkaar in verbinding te staan.

Inzichten ophalen en delen

We zijn tijdens het Toekomstmakers Event in gesprek gegaan met jongeren uit alle 21 gemeenten van de regio Zwolle en hebben middels een (online) enquête extra input opgehaald. Wat vinden jongeren belangrijk? Wat hebben ze nodig? In onderstaande documenten lees je de belangrijkste uitkomsten, en vind je tevens een terugblik op het Toekomstmakersevent in woord en beeld. Hier zijn drie thema’s uit naar voren gekomen die centraal staan bij de hackathon in september: Wonen, Uitgaan en Arbeid & onderwijs.  

Voor vragen, meer informatie of een (verdiepende) analyse over een specifiek vraagstuk of onderwerp?


Neem contact op met:

Kenniscentrum Bankieren voor Nederland

Presentatie resultaten

Uitnodiging hackathon

Visual
Toekomstmakers

Video (terugblik)

Visuele notulen

Vervolg

Expeditie Regio Zwolle heeft als droom een bloeiende, economisch sterke en sociaal krachtige regio te worden. Met als doel gelukkige inwoners die er niet aan moeten denken om te verhuizen. Want dit is hun thuis en dit blijft hun thuis. We willen niet alleen praten over deze dromen, maar concrete stappen zetten. Daarom gaan we op expeditie!

De uitkomsten van het Toekomstmakers Event en de enquête vormen de input van de Hackathon op 27 en 28 september. Daar gaan we aan de slag. Van praten naar doen!

Stories Expeditie Regio Zwolle

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 september maakte Hogeschool Windesheim plaats voor de grootste Hackathon van regio Zwolle. Een vervolg op het Toekomstmakers Event op 13 mei 2019.

De Hackathon (een event waar problemen worden ‘gehackt’) had als thema's betaalbaar wonen, een bruisend uitgaansleven en een betere aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt. Tijdens het evenement gingen multidisciplinaire teams met onder andere ondernemers, professionals, docenten, ambtenaren en jongeren aan de slag om twaalf initiatieven verder te brengen. Jong, oud, ervaren en onervaren werken 28 uur intensief samen voor de regio! Onderstaand lees je de stories van vier initiatieven. Informatie over de voortgang van deze en de andere acht initiatieven vind je op de website van Expeditie Regio Zwolle (werkt het beste op Google Chrome).

Housone

We hoeven je niet te vertellen dat het lastig is om als student of starter een woning te vinden. Wat als we 46 vierkante meter woonoppervlak voor 250 euro per maand bieden door middel van het ombouwen van zeecontainers? Zeg maar dag tegen dure hypotheken en onverwachte kosten! Housone wil studenten en starters op de woningmarkt een thuis geven voor een eerlijke prijs. Daarnaast is het ombouwen van zeecontainers een slimme, circulaire bouwstijl. Dat is thuiskomen!

International Trade Talent Program

Talenten uit de regio Zwolle denken dat internationale bedrijven vooral in de randstad gevestigd zijn en trekken daardoor weg uit de regio. Internationale bedrijven hebben moeite met het vinden van nieuwe talenten. Zonde!

Met een traineeship voor international business willen we internationale bedrijven en talent met internationale ambities bij elkaar brengen.

Zo behouden we talent in onze regio en versterken we onze internationale bedrijven!

Data Science Lab

Data science wordt steeds populairder, met name in het westen. Hierdoor verruilen vakmensen regio Zwolle voor steden met meer werkgelegenheid. Zonde, want voor de groei van onze regio is het belangrijk dat wij ook de nieuwste technologieën bezitten. Tijd om te investeren in data science in regio Zwolle

FIK

FIK biedt aan jongeren en bedrijven een plek voor ontmoeting, inspiratie en creativiteit. Een fysieke ruimte voor – in de basis – ZZP’ers in de creatieve sector die in een inspirerende omgeving elkaar kunnen opzoeken, samenwerken en verbinden.


Waarom FIK?

Vanuit bedrijven is er steeds meer vraag naar creatief talent. Naar mensen die originele concepten kunnen bedenken, pakkende video’s kunnen maken, en goede teksten kunnen schrijven. Hoe mooi is het om die mensen samen te brengen in één ruimte, waar ze kunnen samenwerken en elkaar kunnen inspireren en ontmoeten? Zo zijn ze voor bedrijven makkelijk te vinden!

Samenwerking

Het Toekomstmakers Event is een initiatief van Expeditie Regio Zwolle. Meer informatie over dit samenwerkingsverband is te vinden op www.expeditieregiozwolle.nl. 


Partijen met wie we hebben samengewerkt tijdens de dialoogsessie van 13 mei jl. zijn: Studio Vers Bestuur (provincie), Launchlab, De Nieuwe Hanze Unie en De Zwolse 8.


Wil je meer weten over deze dialoog, stuur dan een bericht naar kenniscentrum.bvnl@rabobank.nl


Contactpersoon dialoog expertisecentrum: Christel Hoeksema